En säck gödning som banade väg för förändring

På en liten gård i Dedza i södra Malawi har Werengani Nabot förvandlat sitt liv och sitt jordbruk. Med hjälp av en utbildning från IM:s partnerorganisation YASD tillverkar han nu miljövänligt gödningsmedel och delar sina kunskaper med hundratals andra. Resan började med en säck gödning – idag drömmer han om en soldriven vattenpump och ett hållbart liv för sin familj.
Det är förmiddag och stekande hett. Solen står högst upp på himlen. På den lilla gårdsplanen utanför det låga tegelhuset samlas kvinnor och barn. I en öppen köksbyggnad står en kvinna och rör i en gryta nsima, den majsgröt som är grunden i de flesta måltider här på landsbygden i Malawi. Werengani Nabot är den enda mannen här. Det är hans, och hans fru Sitelas, hus som vi befinner oss utanför. Vi slår oss ner tillsammans på en bastmatta för att prata.
Werengani var tidigare, precis som så många här i distriktet Dedza, en fattig jordbrukare som kämpade för att få livet att gå ihop. Oron för framtiden var stor, särskilt för barnens skolgång. Pengar saknades för att betala skolavgifter och material.
– Jag fick höra talas om att en lokal organisation anordnade utbildningar här, och blev nyfiken, berättar Werengani.
Organisationen var Youth Action for Success and Development, YASD, som är en av IM:s samarbetspartners i regionen. De arbetar för att stärka ungdomars och kvinnors ekonomiska situation genom hållbart jordbruk och gröna näringar.
Werengani blev antagen till utbildningen som bestod av olika femdagarspass under tre månader. Tillverkning av miljövänliga briketter och organiskt gödningsmedel, tillverkning av dricksglas av återvunnet glas och plantering av träd stod på schemat. Likaså företagsekonomi och bokföring.

Från avfall till inkomst
Werengani berättar engagerat om de olika utbildningsmomenten och reser sig sen och går i väg och hämtar en tung säck. Han öppnar den och visar stolt upp innehållet – organiskt gödningsmedel som han har tillverkat själv. Lukten är stickande och det visar sig att en av de bärande ingredienserna är urin som blandats med aska, gödsel, växtrester och sågspån. Processen för tillverkningen tar flera veckor och resultatet är en miljövänlig gödning som har revolutionerat hans odlingar.
– Tidigare hade jag knappt ens råd att köpa gödning, säger Werengani.
– Och den som fanns att köpa var fylld med kemikalier och importerad från Ryssland. Den här är mycket bättre på alla sätt!, fortsätter han och ler.
Förutom att använda det till sina egna odlingar har han även börjat sälja överskottet till människor i byn. En påse säljs för 25 000 kwacha (cirka 160 kronor) – en betydande inkomst här på landsbygden.

Långa vandringar och frodiga åkrar
Vi ger oss i väg för att titta på odlingarna. ”Det är en bit att gå”, säger Werengani och påpekar att det kanske är bättre att vi tar bilen. Vi kör längs smala, gropiga vägar i vad som känns som en evighet.
– Det tar bara en och en halv timme att gå till åkern, berättar Werengani.
Han och Sitela går dit varje dag och tillbringar alltså tre timmar till fots för att ta hand om sina odlingar.
Väl framme möts vi av prunkande åkerlotter. Tomatplantor och lök står i prydliga rader, frodiga pumpaplantor breder ut sig och några bananträd erbjuder skugga i kanten av en av åkrarna. Werengani visar runt och berättar stolt om de olika plantorna.
– Tack vare gödningsmedlet är mina odlingar mycket, mycket större nu än tidigare, Jag säljer tomater och lök på marknaden varje lördag nu och har ändå mer än nog till de egna behoven.
Werengani hämtar vatten i en vattenkanna det intilliggande borrhålet. Drömmen är att kunna installera en soldriven vattenpump för att ytterligare kunna expandera odlingarna.

Kunskapen sprids i byn
De nyvunna kunskaperna har verkligen förändrat Werengani och hans familjs liv. Men utbildningen som han fått av YASD kommer inte bara honom till godo. Han har börjat utbilda andra för att dela med sig av sina kunskaper.
– När vi har gemensamma bymöten så har vår lokala ledare frågat om jag kan komma och hålla i kurser. Så det har jag gjort. Hittills har jag lärt 373 personer att tillverka gödning, säger Werengani och ler stort.
Werengani Nabot är ett levande exempel på hur kunskap och hållbara metoder kan förändra liv. Genom att dela med sig av sina erfarenheter och färdigheter är han med och bygger en starkare och grönare framtid för hela sitt samhälle. Hans berättelse visar att små, lokala insatser kan få stora ringar på vattnet – och att förändring alltid börjar med ett frö, både bokstavligt och bildligt.
Vill du bidra till IM:s arbetet i södra Afrika?
Bli månadsgivare idag och var med och stötta vårt arbete för hållbara samhällen och gröna näringar i Malawi. Varje krona gör skillnad för människor som Werengani och hans familj. Tack!
Av: Malin Kihlström