Fokus:Rättvisa ger stöd till aktivister och organisationer

Hallå där, Sophia Djane, projektledare för IM:s Fokus:Rättvisa. Vad är det för något?
Det är ett program där IM samlar gräsrotsorganisationer och aktivister i Sverige som, för att citera vår officiella formulering, vill ”skapa rättvisa, fredliga och hållbara lokalsamhällen genom arbete som fokuserar på demokrati, antirasism, feminism, klimat och mänskliga rättigheter”.
Syftet är att dels kunna ge ekonomiskt stöd, dels skapa en hub av, eller central punkt för, aktivister och organisationer som möjliggör mer kontakt och utbyte med varandra. IM bidrar med vad vi kan och vår expertis, och de bidrar med sin expertis samt konkreta aktiviteter och verksamheter. Genom samarbete kan vi stärka varandra och ta fler steg framåt.
Vilken typ av organisationer får stöd?
Mindre så kallade gräsrotsorganisationer eller organisationer och rörelser, både lokala och nationella, som idag saknar ekonomiska medel och jobbar mycket ideellt. Gemensamt är att de alla driver frågor som rör rättigheter och rättvisa.
Programmet stöttar också enskilda aktivister – vad kännetecknar en aktivist?
En enskild person, som kan vara del av ett nätverk eller rörelse, som är aktivt engagerad för exempelvis klimatet eller antirasism. Den personen jobbar för att synliggöra, engagera och påverka andra. En del gör det på fritiden och en del gör det som heltidssysselsättning. Vi har sett att många aktivister drabbas av hat och hot från meningsmotståndare.
Många lever också knapert ekonomiskt då de lägger mycket tid på något som inte ger inkomster utan bara är drivet av engagemang.
Hur mycket pengar handlar det om?
Aktivisterna får stipendium på 15 000 kronor, som får användas till vad som helst men inte flygresor, oftast täcker stipendiet utgifter för hyra eller direkta kostnader för aktivismen. Organisationerna får mellan 30 000 och 75 000 kronor som används till deras planerade aktiviteter och verksamheter.
Hur många ger vi stöd till?
Nio aktivister och nio organisationer.
Hur länge håller programmet på?
Det är en pilotsatsning vi gör som pågår fram till sista januari 2025, sedan tas beslut om fortsättning därefter.
Text: Erik Törner
Foto: Linus Edlund
Organisationer som får stöd:
• Forum för föräldrar till afrosvenska barn
• Ta tillbaka framtiden
• Romers rättigheter i samhället riksförbund
• Rebellmammorna
• Kollektivet Jordens Fördömda
• Love Is Love Höglandet
• Refugees Welcome Stockholm
• Rise and Shoot
• Samiska kvinnoförening Niejda
• Samt nio aktivister (vi nämner av säkerhetsskäl inte dessa privatpersoner vid namn).
Läs mer här: Jordens fördömda lyfter frågor om rasism och Sveriges koloniala arv
Läs mer här: Leo Rudberg skapade uppror mot angiverilagen
Av: Erik Törner