Hoppa till innehåll

Från gatuliv till solcellsdrömmar – ungdomar i Zimbabwe bygger en hållbar framtid

Kategorier:

I Zimbabwe får ungdomar som annars skulle riskera att hamna på gatan eller i tidiga äktenskap en andra chans. Genom vår partner Simukai får de en yrkesutbildning som inte bara ökar möjligheterna för ett jobb utan som också bidrar till en grönare framtid. Följ med till Mutare och träffa ungdomarna som utbildar sig till solcellsinstallatörer.

21-åriga Natasha Rakoma skruvar fokuserat fast eldosan i väggen. Bakom henne arbetar Wisdom Samupindi och Trinity Mutukwa med några kablar som sticker upp ur golvet. Alla tre ungdomarna bär blåa overaller med en IM-logga broderad på bröstet. Michael Chitombo i röd t-shirt står vid sidan av och övervakar och kommer med goda råd.

Det ofärdiga tegelhuset som vi befinner oss i ligger i utkanten av Zimbabwes fjärde största stad, Mutare. Det luktar puts och byggdamm och där fönstren ska vara finns ännu så länge bara plast. På taket finns solceller som ska förse byggnaden med elektricitet. Det är installationen av ledningarna från den anläggningen som ungdomarna nu håller på att färdigställa.

För Natasha Rakoma har utbildningen inneburit en ny chans i livet. Foto: Malin Kihlström
Lokala hantverkare blir mentorer

Natasha‚ Wisdom och Trinity deltar alla i The Green Empowerment Project där ungdomar från utsatta miljöer får möjlighet att gå en yrkesutbildning, i det här fallet till att bli solcellsinstallatörer. Projektet drivs av den lokala organisationen Simukai med finansiering från IM.

– Ungdomarna som får en plats i vårt program har ofta tvingats sluta skolan på grund av att deras familjer är extremt fattiga, berättar Ebenezer Mutema som arbetar på Simukai.

– Flera av dem har levt som gatubarn och riskerat att hamna i droger och kriminalitet. I vårt program får de en ny chans. 

Simukai har utarbetat modellen för det sex månader långa yrkesprogrammet, där en lokal hantverkare blir mentor för ungdomarna. Varje mentor har hand om tre-fyra ungdomar och lär dem både teori och praktik. Mentorerna får ingen lön, däremot får de verktyg – och arbetskraft. 

Michael Chitombo, som är elektriker och mentor till Natasha, Wisdom och Trinity, ser bara fördelar med att lära upp ungdomarna:

 –  Jag gillar att undervisa dem. De är vetgiriga och smarta och har på kort tid blivit så duktiga att de underlättar mitt eget arbete. Jobb som tidigare tog en vecka tar nu bara två dagar, tack vare dem. 

Michael Chitombo är ungdomarnas mentor. Foto: Malin Kihlström
Inte bara manlig bransch

Just nu är det fyra tjejer och 21 killar som utbildar sig till solcellsinstallatörer. Ebenezer berättar att många tjejer tror att det är ett manligt yrke, men när de ser att tjejerna som går utbildningen redan har blivit erbjudna jobb, börjar de ändra uppfattning.

 Natasha stoppar ner skruvmejseln i en av overallens fickor, borstar av händerna och kommer fram för att svara på våra frågor.

– Om jag gillar det? Javisst! Jag tycker jättemycket om att jobba med det här gänget. Min dröm är att bli så bra i yrket att jag själv kan bli mentor för andra ungdomar.

Natasha tror också att utbildningen har förändrat inte bara hennes egen framtid, utan även hela hennes familjs.

– Om jag inte hade träffat Simukai hade jag fått överleva som daglönearbetare. Mina föräldrar är fattiga och de är jättestolta över mig nu – med mina kunskaper kan jag få ett tryggt jobb som gör att jag kan hjälpa hela familjen.

23-årige Trinity och 24-åriga Wisdom som också har lagt ner sina verktyg, instämmer.

– Utan programmet hade jag förmodligen tagit droger och levt på gatan eller hamnat i fängelse – nu är jag inte i riskzonen längre, säger Trinity. Jag får faktiskt redan telefonsamtal från folk som undrar om jag kan komma och göra elinstallationer för dem!

– Tack till IM och Simukai som har gett oss den här möjligheten, säger Wisdom. Vi har alla fått en stor passion för det här yrket och det kommer att hålla oss på rätt bana i livet!

Wisdom Samupindi och Trinity Mutukwa deltar också i Simukais utbildning. Foto: Malin Kihlström
Blir ambassadörer för hållbar utveckling

Ebenezer förklarar att programmet har fler fördela

– Alla våra yrkesprogram handlar om att skapa en trygg framtid för ungdomar på fler än ett sätt. Förutom att de får en yrkesutbildning och en möjlighet att försörja sig så får de också kunskaper om förnybar energi och om hållbar utveckling. De blir sedan ambassadörer som för med sig sina kunskaper ut till sina hembyar. Det är så här vi lägger grunden till ett klimatsmart och motståndskraftigt samhälle som kan klara den pågående klimatkrisen.

Under vänskapligt gnabb och skratt återgår ungdomarna till sitt arbete. Genom utbildningen har de inte bara fått en ny chans i livet, utan också blivit en del av lösningen för en hållbar framtid. Deras resa är ett bevis på att investeringar i unga människor kan förändra både liv och samhällen.

”Ungdomarna som får en plats i vårt program har ofta tvingats sluta skolan på grund av att deras familjer är extremt fattiga”, berättar Ebenezer Mutema som arbetar på Simukai.

Vill du bidra till IM:s arbete i södra Afrika?

Bli månadsgivare idag och stötta vårt arbete för ungdomars framtid i Zimbabwe. Varje krona gör skillnad för ungdomar som Natasha, Trinity och Wisdom.

Av: Malin Kihlström