Från utsatthet till framtidstro – skolan som förändrade allt

På Kuhudzai Primary School i östra Zimbabwe sjuder skolgården av liv. Här har IM, tillsammans med den lokala organisationen Simukai, arbetat i tio år för att ge utsatta barn den utbildning de har rätt till. Genom ekonomiskt stöd, påverkansarbete och hållbara projekt har skolan blivit en trygg plats – och en motor för hela samhället. Idag drivs arbetet vidare utan IM:s finansiering, men arvet efter insatserna lever kvar.
Skolgården är full av elever som har rast. Det skrattas, pratas och leks, tisslas och tasslas, ropas och stojas, precis som på vilken skola som helst, varsomhelst i världen. Under några buskar, i skydd för den skarpa middagssolen, sitter barn och äter frukt. De varmt gula skolbyggnaderna avtecknar sig skarpt mot de blåtonade bergstopparna i bakgrunden och blommor i starka färger slingrar sig i rabatterna. På ytterväggarna finns färgglada illustrationer som visar på skolverksamheten som pågår i husen.
Det här är Kuhudzai Primary School, en skola i Dora-distriktet utanför staden Mutare i östra Zimbabwe. Här har IM, tillsammans med den lokala organisationen Simukai Child Protection Programme, arbetat i tio år för att stötta utsatta barn och ge dem den utbildning de har rätt till. Finansieringen från IM slutade 2023 och vi är här idag för att se vad IM:s arbete har bidragit till och hur arbetet fortgår när det har gått över helt i lokala händer.

Skolavhopp och barnarbete
Fattigdomen är svår i den här delen av Zimbabwe. Torkkatastrofer, cykloner, aids-epidemin, corona-pandemin och den rusande inflationen är olika pusselbitar som förklarar den utsatthet som människor lever i här. Barn är som alltid allra mest utsatta. Med fattigdom följer skolavhopp när det inte finns några pengar till skolavgifter eller material, och barnarbete blir ett nödvändigt tvång för att få mat på bordet. För flickor är konsekvensen väldigt ofta tidiga äktenskap och graviditeter. Det var detta som IM ville motverka när arbetet drog igång med den lokala organisationen Simukai 2015.
– Vi började med att betala skolavgifter för de allra fattigaste barnen för att få dem att stanna i skolan, berättar Ebenezer Mutema som arbetar på Simukai.
– Efterhand utökade vi stödet genom att betala för skolmaterial.

Men det visade sig att det behövdes ett större grepp för att komma till roten med problemet. Det behövdes mat till eleverna, barnens familjer behövde ekonomisk stöttning och attityden hos föräldrar och beslutfattare behövde förändras. Få i samhället var medvetna om vikten av utbildning och när viljan inte finns är det svårt att motivera förändring. IM och Simukai började med brett påverkansarbete och kampanjer vilket skapade en ökad medvetenhet och fick hela samhällen att engagera sig i utbildningsfrågor. Från 2018 startades inkomstgenererande projekt i skolorna – projekt som både gav eleverna mat men som också påverkade familjernas ekonomi positivt.
Inkomstgenererande projekt gav ringar på vattnet
Hönshuset sjuder av liv. Hundratals höns kacklar och försöker springa över varandra för att komma först till maten som den unga eleven fyller på matskålen med.
– De här är höns som ingår i ett av de inkomstgenererande projekten vi driver här på skolan, berättar Ebenezer Mutema.
– Det finns över 500 höns som genererar inkomster till skolavgifter, skoluniformer, skolmaterial och sanitetsprodukter för flickor. Skolans trädgård försörjs med gödsel från djuren, och eleverna odlar grönsaker och majs till skolmaten.
Hönsen tas om hand av eleverna och deras familjer. De har alla fått grundläggande utbildning i djurhållning och kunskaper om hur man driver hållbart lantbruk. Kunskaper som inte bara gagnar skolan utan också samhället runtomkring. Dessutom har familjerna fått stöd via Simukai för att driva sparlånegrupper; en sorts kollektiv sparverksamhet där medlemmarna kan låna till investeringar mot låg ränta.
– Vi har planer på att utöka verksamheten och även ha grisar här på skolan, berättar Ebenezer Mutema. Dessutom funderar vi på att plantera gummiträd.
Bakom skolan finns en fruktträdgård. Här växer mango, guava och persikor och under stora delar av året är skolan självförsörjande på frukt. En liten skylt med en IM-logga och texten ”Utan träd, inget liv” vittnar om att även detta har IM bekostat.

Anpassad skolmiljö för alla behov
– På Kuhudzai Primary School går idag 1489 elever i åldrarna 5 till 14 år. Flera av dem har olika fysiska och mentala funktionsnedsättningar, berättar Jijita Elliot, biträdande rektor på skolan.
– Tidigare var barn med funktionsnedsättningar nästan helt frånvarande i skolorna här, men tack vare IM:s insatser har föräldrar och skolor förstått vikten av att inkludera dem i utbildningen, berättar Jijita Elliot.
Hela skolmiljön vittnar om anpassningar som gör att elever med funktionsnedsättningar enkelt kan klara skoldagen. Ramper leder upp till skolbyggnaderna och särskilt anpassade toaletter finns på skolområdet. Lärarna har också utbildats i att hantera barn med olika behov och Simukai har även tillhandahållit hörapparater till barn med hörselnedsättningar.
– Vi har också haft särskilda kampanjer här på skolan för att ta bort stigmat kring funktionsnedsättningar, berättar Jijita Elliot.
– Nu är det ingen som retas för att någon är annorlunda än de andra barnen.


Har stoppat två barnäktenskap
Elevernas eget inflytande över undervisningen och skolmiljön är tydlig. Vi träffar Kelvin, 7 år, och Wimore, 13 år, som deltar i skolans Child Protection Committee. De berättar att gruppen träffas varje dag och diskuterar frågor som rör barnäktenskap, barnarbete och om vikten av att gå i skolan. Lärdomarna och insikterna från mötena tar de med sig hem och pratar om med sina föräldrar och syskon.
– Vi har faktiskt stoppat två barnäktenskap, berättar Kelvin stolt.
– Det var två flickor, 15 och 16 år gamla som skulle giftas bort, men vi slog larm till Simukai och det stoppades.

Skolan har även en Risk Management Committee där eleverna identifierar risker i skolmiljön och vidtar åtgärder. Nomthandazo, 11 år, är med i gruppen och berättar så här:
– Vi träffas två gånger i veckan, efter skolan, och ser över skolmiljön. Vi har lärt oss vad vi ska göra om något händer – exempelvis om en grind faller ner på ett barn så vet vi hur vi ska hämta hjälp och kontakta sjukhuset. Vi har också identifierat ett problem med en av skolbyggnaderna och nu är den stängd tills det blir lagat.
Trotsade förbud och fortsatte undervisa
Lärarnas enorma engagemang för skolbarnen går inte att ta miste på. Vi pratar med Jijita Elliot om hur situationen såg ut under Covid-pandemin 2021–22 när alla skolor tvingades stänga, något som drabbade flickor särskilt hårt då risken för barnäktenskap ökade drastiskt.
– Även om skolorna stängde så ville vi inte lämna barnen i sticket, berättar Jijita Elliot.
– Våra lärare använde WhatsApp och skickade uppgifter till barnen via deras föräldrar. De som inte hade tillgång till mobiler uppmanade vi att mötas i byarna och ta del av skoluppgifterna. Våra lärare trotsade också utegångsförbudet och träffade barn i små grupper för att driva undervisningen vidare.
Trots insatserna hoppade många barn av utbildningen och kom inte tillbaka när skolorna öppnade. Genom riktade insatser och kampanjer lyckades Simukai och IM få tillbaka 100 avhoppade barn till Kuhudzai Primary School – 35 pojkar och 65 flickor.

Sedan 2023 stöttar Simukai skolan utan finansiering från IM – men arvet efter IM lever kvar.
– Genom sitt stöd har IM bidragit till att förändra framtiden för hundratals, om inte tusentals, utsatta barn här i Dora-distriktet, säger Jijita Elliot.
– Ni har hjälpt oss att sprida kunskapen om hur oerhört viktigt det är med utbildning – och att alla barn har rätt att gå i skolan och forma sin egen framtid.
När vi går ut genom skolgrindarna igen hörs fortfarande sorlet av elever som leker och skrattar på skolgården. Under de senaste tio åren har Kuhudzai Primary School genomgått en fantastisk utveckling, och det som en gång började som ett projekt för att stötta några av de mest utsatta barnen har vuxit till något mycket större. Idag är det hela samhället som bär vidare arbetet – med en stark tro på utbildningens kraft och barns rätt till en bättre framtid.
Av: Malin Kihlström