Hoppa till innehåll

Ideella krafter i Sverige: ”Vi måste stå upp för allas rätt till ett värdigt liv” 

Kategorier:

Under våren 2025 har IM samlat röster från våra lokala verksamheter runt om i Sverige. Budskapet är tydligt: det behövs krafttag för att försvara mänskliga rättigheter – både i Sverige och globalt.

IM:s medlemmar vittnar om ett samhälle där orättvisorna växer. Polarisering, segregation och ekonomiska klyftor ökar. Personer med utländsk bakgrund drabbas av orättvis behandling, barn i utsatta områden får inte de förutsättningar de behöver och kvinnor som lever i våldsamma relationer får inte tillräckligt stöd. Samtidigt ser man hur civilsamhällets utrymme krymper, och hur politiska beslut riskerar att begränsa både folkbildning och internationell solidaritet. 

”De mest utsatta drabbas hårdast – både av miljöförstöring, brist på resurser och politiska prioriteringar som ökar klyftorna”, uttrycker en av medlemmarna. 

Förslag för ett mer rättvist samhälle 

Det finns en stark vilja bland IM:s ideella krafter att bidra till lösningar. Här är några av de förslag som lyfts fram: 

  • Stärk civilsamhället och demokratin: Öka det ekonomiska verksamhetsstödet till organisationer som arbetar med integration, socialt arbete och demokrati. Undvik att civilsamhället får ta över ansvar som bör ligga på stat och kommun. 
  • Förbättra integrationen och arbetsmarknaden: Inför incitament för arbetsgivare att anställa personer med utländska namn. Använd resurser från återvändandeprogram till att stärka integrationen. 
  • Tryggare uppväxt för barn och unga: Investera i förskolor, skolor, ungdomsgårdar och fritidsverksamhet – inte i hårdare straff. Förebyggande arbete är avgörande för att minska kriminalitet. 
  • Reformera migrationspolitiken: Stoppa utvisningar av etablerade personer, förkorta väntetider i asylprocessen och ta bättre tillvara på människors kompetens. 
  • Skydda folkbildning och kultur: Förhindra politisk styrning av folkhögskolor och bibliotek. Fri kultur och oberoende folkbildning är grundpelare i demokratin. 
  • Stärk stödet till våldsutsatta kvinnor: Permanenta projekt mot våld i nära relationer och ställ högre krav på insatser riktade mot våldsutövare. 
Vad saknas i debatten? 

Många av IM:s medlemmar upplever att det offentliga samtalet om mänskliga rättigheter blivit allt snävare. De efterlyser ett större fokus på förebyggande åtgärder och solidaritet. Flera menar att debatten har tappat bort grunden: att alla människor har lika värde och rätt till ett värdigt liv. 

”Vi pratar för lite om vad det innebär att leva i ett rättvist samhälle. Det handlar inte bara om rättigheter – utan också om ansvar, gemenskap och möjligheter för alla”, uttrycker en av IM:s engagerade medlemmar. 

Det är tydligt att IM:s lokalföreningars arbete med att samla ideella krafter och mobilisera engagemang för mänskliga rättigheter är viktigare än någonsin. I en tid där orättvisorna växer och demokratin ifrågasätts, behövs fler som står upp för allas lika värde – i vardagen, i politiken och i det offentliga samtalet.  

Foto ovan: Ljusmanifestationen ”Lund Lyser” arrangeras av IM:s lokalförening i Lund i samverkan med Lunds kommun och Svenska kyrkan. Den 30 november varje år går hundratals människor genom Lunds gator i en manifestation mot rasism, antisemitism och islamofobi. /IM:s bildarkiv

Av: Malin Kihlström